Eri teelaadut haudutetaan erilaisissa lämpötiloissa, eripituisia
aikoja. Sopivan haudutustavan valintaa helpottamaan kirjoitan ylös eri
teelaatujen valmistustavat. Lähteenäni on ollut Pirkko Arstilan kirjoittama ”Teen
ystävän kirja” sekä oma kokemukseni. Tämä on yleinen ohjeistus, esim.
haudutusajat vaihtelevat eri vihreän teen laatujen välillä.
Vihreä tee
70-85 astetta1 tl/kuppi
haudutus ½- 3 min
Ehdottomasti ei liian kuumaa vettä vihreille teelaaduille.
Yleisohje on 70-85 astetta, mutta joillekin japanilaisille laaduille riittää 60-70
astetta, joillekin jopa alle 60. Lähes kaikkia vihreitä teelaatuja voidaan
hauduttaa vähintään kaksi kertaa.
Valkoinen tee
70-85 astetta1 tl/kuppi
haudutus 5-10 min, jopa 15 min
Valkoistakin teetä voidaan hauduttaa useaan kertaan.
Keltainen tee
70-80 astetta1 tl/ kuppi
haudutus 2-3 min
Keltaisen teen maku vahvistuu hauduttaessa, mutta ei
kitkeröidy.
Oolongtee
80-90 astetta1 tl/kuppi
haudutus 2-4 min
Puoliksi hapetetut teet haudutetaan vihreän ja mustan teen
haudutusaikojen välimaastossa. Monia oolong-laatuja voi hauduttaa viisikin
kertaa. Joissain laaduissa ensimmäinen haudutus suositellaan kaadettavaksi
pois. Siinä vasta poistetaan pölyt ja herätetään lehdet eloon.
Musta tee
95 astetta1 tl/kuppi
haudutus 3-5 min
Musta tee vaatii kuumaa vettä, jotta maku tulee esiin.
Yleensä vain yksi haudutus. Joitakin darjeeling-laatuja voi tosin hauduttaa
jopa kolmesti.
Puerhtee
95-100 astetta5 g/kuppi
haudutus 3-5 min
Puerh haudutetaan niin kuumassa vedessä kuin mahdollista.
Tumma puerh vaatii yleensä pidemmän haudutuksen kuin vihreä. Kakkua leikatessa
täytyy varoa rikkomasta lehtiä. Puerhpalat voidaan kiehauttaa ikiaikaisen tavan
mukaan padassa tai kattilassa. Voidaan hauduttaa useita kertoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti