sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Haudutus


Eri teelaadut haudutetaan erilaisissa lämpötiloissa, eripituisia aikoja. Sopivan haudutustavan valintaa helpottamaan kirjoitan ylös eri teelaatujen valmistustavat. Lähteenäni on ollut Pirkko Arstilan kirjoittama ”Teen ystävän kirja” sekä oma kokemukseni. Tämä on yleinen ohjeistus, esim. haudutusajat vaihtelevat eri vihreän teen laatujen välillä.

Vihreä tee
70-85 astetta
1 tl/kuppi
haudutus ½- 3 min

Ehdottomasti ei liian kuumaa vettä vihreille teelaaduille. Yleisohje on 70-85 astetta, mutta joillekin japanilaisille laaduille riittää 60-70 astetta, joillekin jopa alle 60. Lähes kaikkia vihreitä teelaatuja voidaan hauduttaa vähintään kaksi kertaa.

Valkoinen tee
70-85 astetta
1 tl/kuppi
haudutus 5-10 min, jopa 15 min

Valkoistakin teetä voidaan hauduttaa useaan kertaan.

Keltainen tee
70-80 astetta
1 tl/ kuppi
haudutus 2-3 min

Keltaisen teen maku vahvistuu hauduttaessa, mutta ei kitkeröidy.

Oolongtee
80-90 astetta
1 tl/kuppi
haudutus 2-4 min

Puoliksi hapetetut teet haudutetaan vihreän ja mustan teen haudutusaikojen välimaastossa. Monia oolong-laatuja voi hauduttaa viisikin kertaa. Joissain laaduissa ensimmäinen haudutus suositellaan kaadettavaksi pois. Siinä vasta poistetaan pölyt ja herätetään lehdet eloon.

Musta tee
95 astetta
1 tl/kuppi
haudutus 3-5 min

Musta tee vaatii kuumaa vettä, jotta maku tulee esiin. Yleensä vain yksi haudutus. Joitakin darjeeling-laatuja voi tosin hauduttaa jopa kolmesti.

Puerhtee
95-100 astetta
5 g/kuppi
haudutus 3-5 min

Puerh haudutetaan niin kuumassa vedessä kuin mahdollista. Tumma puerh vaatii yleensä pidemmän haudutuksen kuin vihreä. Kakkua leikatessa täytyy varoa rikkomasta lehtiä. Puerhpalat voidaan kiehauttaa ikiaikaisen tavan mukaan padassa tai kattilassa. Voidaan hauduttaa useita kertoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti