keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Valkoinen jasmiinitee


Ostin kevätauringosta huumaantuneena kaksi rasiallista espanjalaisia mansikoita. Hetken mietin, kumpi yhdistelmä olisi parempi: mansikat ja makea kuohuviini vaiko mansikat ja valkoinen jasmiinitee. Päädyin kokeilemaan viimeiseksi mainittua.
 


Olen ostanut Stockmannilta pienen peltirasiallisen valkoista jasmiiniteetä. Kyseessä on ”korkeatasoinen kiinalainen valkoinen lehtitee, lisänä aidoista jasmiininkukista puristettua luontaista uutetta”. Alkuperämaa on siis Kiina.
Säilytysastia on kätevä ja aion pitää siinä vastaisuudessakin valkoista teetä.

 
Tee kuivana.


Valkoinen tee haudutetaan 70-85 asteisessa vedessä kuten vihreä tee (tällä kertaa käytin 70 asteista vettä teepurkin ohjeiden mukaan) ja teetä annostellaan 1 tl kuppia kohden. Haudutusaika on kuitenkin huomattavasti pidempi kuin vihreässä teessä, 5-10 minuuttia. Ja myös valkoisia teelehtiä voidaan käyttää useaan kertaan.
Valkoinen tee vaatii kiireettömän hetken ja sitä pitää maistella sopivan lämpöisenä: ei koskaan höyryävänä. Valkoinen tee on kaikkein luonnonmukaisinta teetä; teelehtien annetaan vain kuivua ja lakastua ulkotiloissa.

Jasmiini on ehkä paras tuoksu koko maailmassa. Kuivia, jasmiininkukkauutteella maustettuja teelehtiä on ihana tuoksutella.
Haudutettu tee on kirkkaan keltaista, melko lailla samanväristä kuin omenatäysmehu.
 

En ole vielä maistanut maustamatonta valkoista teetä, joten en tiedä, miltä se maistuisi yksinään. Tämä jasmiinilla maustettu on joka tapauksessa ihanaa: kevyttä ja silkkistä.
Valkoisesta teestä sanotaan, ettei se maistu juuri millekään, mutta sen verran, mitä olen erilaisia teelaatuja maistellut, olen huomannut pitäväni juurikin niistä ”laimeammista” tai viipyilevämmistä, tunnustelua vaativista mausta. Pidän hennosta vihreästä teestä, riisiveden makuisesta japanilaisesta teestä ja lempeästä oolongista. Musta tee ei ole minun juttuni ellei se ole runsaasti maustettu. Hassua, että juuri musta tee on ollut länsimaissa se perinteisesti suosituin. Asia tosin selittyy mustan teen säilyvyydellä sekä sen vertaamisella kahviin.

Minun täytyy päästä maistamaan vaikkapa johonkin asiantuntevaan kahvilaan täysin maustamatonta valkoista teetä, niin houkuttelevasti sitä kuvaillaan: hienostunut, raikas ja kevyt. Siinä on asiantuntijan mukaan myös hieman makea maku, joka raikastaa hengityksen. Tosin minusta nämä samat kuvailut pätevät myös nyt maistamamaani valkoiseen teehen.

 
Maistoin teetä myös kylmänä ja totesin sen olevan miellyttävän makuista jäähtyneenäkin.

Nyt koko olohuone tuoksuu jasmiinilta, kielelläni maistuu mansikka. Tätä voisi jo kutsua kevätpäiväksi.
 

2 kommenttia:

  1. Hei! Sattumoisin eksyin sivuillesi. Kahvinjuojana, olen huumantunut kirjoitustaidoistasi ja pelkistetyn eleganteista kuvistasi. Näin aion tutustua myös itsekin, teen saloihin pienissä erissä. Sanasi kuvien kera kertoo jo tarinaa, jota voin kuvitella kulkevani kanssasi teehetkissä. Tässä valikoimassa valitsisin kuitenkin vielä sen kuohuviinin ja mansikan. Jasmiinia en miellä teen sekaan. Mielleyhtymä teen kera avautuu marjat tai hedelmät, ehkäpä minulla on vielä aistien avaamisessa opeteltavaa. Jatka hienoa bogiasi, ehkäpä eksyn tänne uudestaan, sen verran mielenkiitoinen paikka on, ainakin tempaisi minut toiseen maailmaan.

    VastaaPoista
  2. Heippa ja kiitos kauniista viestistäsi!
    Kiva, että olet eksynyt blogiini. :) Onneksi teen maailmasta löytyy lukuisia lajikkeita ja sekoituksia: jos kukkaismaut ja aromit eivät ole oma juttu, niin voi kokeilla vaikka mausteita tai hedelmiä. Jokin aika sitten join anaksella maustettua vihreää teetä ja se oli myös todella hyvää. Ja teetä kannattaa toki juoda myös maustamattomanakin (vaikka täytyy myöntää, että mustaa teetä en ihan heti joisi ilman mausteita -kokeiltu on).

    VastaaPoista