sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Puerhtee

Tällä kertaa tarkastelun kohteena mielenkiintoinen puerhtee.

 Puerhtee on ehkä erikoisin ja salaperäisin kaikista teelaaduista. Kyseessä on kiinalainen tee, joka kuuluu myös kiinalaisen lääketieteen rohtoihin. Kiinalaisten mielestä puerh on maaelementti, joka tuo tasapainoa elämänenergiaan.

Puerhia myydään niin isoina "tiilinä" kuin pieninä kakkusinakin. Kuvan kakku on halkaisijaltaan n. 1 cm
 
Puerhia myydään sekä kakkuina, joista leikataan sopivan kokoisia paloja, että irtoteenä. Kakkua leikatessa täytyy varoa rikkomasta lehtiä. Tämä on ainoa tee, joka ikääntyessään paranee kuin viinit ja antiikkipuerhista onkin maksettu huimia summia.

 Poikkeuksena muista teelaaduista puerhiin ei käytetä nuppuja tai kärkisilmuja vaan rotevia lehtiä vanhoista, villinä kasvavista teepuista. Lehtiä ei hapeteta. Valmistusprosessi on salainen, mutta sen verran tiedetään, että vihreän teen bakteerikanta muutetaan puristamalla vuosia kestävän varastoinnin aikana. Voidaan sanoa, että kyse on pääasiassa aidosta mikrobien suorittamasta fermentaatiosta.

Puerh-kakku


Puerhtee on ainoa teelaji, jonka voi hauduttaa jopa 100 asteisessa vedessä (95-100 astetta on ihannelämpötila). Puerhia annostellaan 5 g kuppia kohden ja haudutusaika on 3-5 minuuttia. Puerhia voidaan hauduttaa useita kertoja: Suomessa ehkä yleisimmin myytävien, pikkuisten kakkusten päälle voi lisätä vettä niin kauan kuin ne luovuttavat väriä ja makua. Useita kaatoja kannattaakin maistella uteliaisuudella, sillä jokainen maistuu hieman erilaiselta.

 Omasta mielestäni haudutettu puerh tuoksuu navetalta, kuivalta heinältä ja maaemolta. Sen maku on pehmeä, maanläheinen ja tumma. Puerh vie mielen maaseudun maisemiin, jossa eläimet kuljeskelevat navetoissa ja laitumella, pellon multa on kosteaa sateen jäljiltä. Toiset tuntevat saavansa sisäänsä maan voimaa ja virkeyttä, joku tuntee puerhissa syksyn hiljalleen maatuvat lehdet.
 
Haudutettu tee on väriltään tumman punaista.

Puerhin terveysvaikutuksista on kirjoitettu kirjoja ja sen ympärille on rakennettu dieettejä. Alla lista puerhin hyvistä vaikutuksista kiinalaisten mukaan:
 
-          Vahvistaa elämän energiatasoa
-          Ehkäisee ylipainoa
-          Alentaa kolesterolia
-          Piristää maksan aineenvaihduntaa
-          Vahvistaa pernaa
-          Ehkäisee närästystä
-          Ehkäisee infektiotauteja
-          Ehkäisee bakteerien kasvua
-          Alentaa veren rasva-arvoja
-          Poistaa rasvaisten ruokien myrkkyjä ja kuona-aineita
-          Vahvistaa immuunijärjestelmää
-          Poistaa alkoholin tuomia haittoja

Puerh -teessä on monia samoja antioksidantteja kuin vihreässä-  ja oolong-teessä. Teetä täytyy toki nauttia säännöllisesti, jotta sen suomista hyödyistä saisi kaiken irti.
Eräs kuntoilulehdestä löytämäni artikkeli kertoo, että puerh-tee kiihdyttää tutkitusti energian kulutusta. ”Pu-erh edistää tutkitusti rasvan palamista. Pariisilaisen Hopital St. Antoinen tutkimuksessa kolme kuppia kyseistä teetä päivässä laski veren rasvaprosenttia 13 prosentilla kuukauden kuluessa.”
Monissa teksteissä toistellaan puerhin parantavan vatsan toimintaa.

 
En itse juo puerhia niin säännöllisesti, että pystyisin ottamaan kantaa sen muihin hyviin ominaisuuksiin kuin makuun, josta pidän kovasti. Onhan se kuitenkin positiivinen lisä, että höyryävästä kupillisesta saa sekä makunautinnon että hyviä terveysvaikutuksia.

2 kommenttia:

  1. onpa kauniin väristä tuo valmis juoma :)pitäisi ostaa itsekin teelasi, niin näkisi omien yrttijuomien sävyt paremmin

    VastaaPoista
  2. Minustakin puerhteen väri oli tosi kaunis, lämpimän tummanpunainen.

    Suosittelen vaikkapa glögilasin ostamista (kuvassa on ystävieni glögilasi). Monien juomien kohdalla puolet nautintoa on ihastella sen väriä. Usein mielessäni vertaan monia teitä ja haudukkeita viiniin: On vissi ero siinä, juoko kuohuviininsä jalallisesta lasista vaiko posliinimukista. :)

    VastaaPoista