Kuvassa rooibos-maistelun kohteeni |
Rooibos on hyvin vaativa aavikkokasvi. Pensas kasvaa
villinä Etelä-Afrikassa vain pienellä läntisellä rinnealueella ja se vaatii
aivan tietynlaisen hiekkaisen maaperän; yritykset kasvattaa rooibosta muualla
ovat epäonnistuneet. Se murske, jota minäkin filtteriini tipautan, on
punapensaan neulasten kaltaisista lehdistä valmistettu sekoitus. Punertava väri
syntyy valmistusprosessissa.
Rooibos on turvallinen vaihtoehto: se käy kofeiinittomana minä tahansa vuorokauden aikana. Rooibos
toimii myös diureettina ja on vatsaystävällinen. Sen on havaittu vähentävän hermostuneisuutta ja jopa allergioita, mutta viimeiseksi manittua en voi itse todistaa.
Rooiboksen terveysvaikutuksista löytyy runsaasti tekstiä.
Joidenkin tutkimusten mukaan sillä sanotaan olevan jopa syöpää ehkäiseviä ja
immuniteettia parantavia vaikutuksia, mutta koska en ole tutkija enkä alan
asiantuntija, en pysty sanomaan tällaisista väitteistä oikein mitään. Tiedemiehet
ovat kuitenkin löytäneet rooibosista runsaasti terveydelle välttämättömiä
ravintoaineita: useiden kivennäisaineiden kuten raudan, kaliumin, fluorin,
mangaanin ja magnesiumin lisäksi siinä on muun muassa C-vitamiinia,
antioksidantteja, flavonoideja ja polyfenoleita.
Sitten makuarvioon:
Olen saanut tämän todella hyväntuoksuisen ja maukkaan
rooibos-sekoituksen lahjaksi. Pidän kovasti sen mausta ja senpä takia
kuvattavaa ei paljoa enää olekaan jäljellä. Kyseessä on siis luomu
punapensastee, joka on maustettu omenalla ja sitruunalla. Sitruunan tuoksu on
melko voimakas, muttei pistävä, omenaa en onnistu haistamaan mutta se varmasti
pehmentää olemassaolollaan voimakasta sitruunaa.Rooibos haudutetaan kiehautetussa vedessä, haudutusajaksi annetaan lähteestä riippuen 4-10 minuuttia. Rooiboksen maku ei muutu kitkeräksi, vaikka sitä haudutettaisiin pitkäänkin, sillä se ei sisällä tanniineja. Annostelussa yksi teelusikallinen kuppia kohden on sopiva määrä.
Valmis juoma tuoksuu ja maistuu pehmeältä, hiukan
makealta. Rooibos tosin maistuu yleisestikin makeammalta kuin esim. vihreä tee.
Kaikissa maistamissani rooiboksissa on ollut maanläheinen ja lämmin maku, tätä
arvostelun kohdetta sitruunan aromi piristää kivasti. Pidän siis sekoituksesta kovasti
edelleenkin.
Minun täytynee kohta etsiä uusi suosikkirooibos, sillä kovin
montaa lusikallista ei enää ole nykyistä suosikkiani jäljellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti