perjantai 29. maaliskuuta 2013

Merenneito tavaratelineellä. Teetarinoita


Treffit Raymondin kanssa: Hän joi pelkkää mustaa teetä. Kermaa ja sokeria! Jätin Moritzin hänen vuokseen, jätin puutaloyksiön, koirilta kuulostavat naapurit ja punaisen pehtooripannun. Myöhemmin kadun, ehkä.

Jos olet teen ja kirjoitetun sanan ystävä, olisi tässä tarjolla kotimainen herkkupala.
Löysin tämän kirjan yhdestä koluamistani teehuoneista ja se oli pakko ostaa mukaan. Kirjaa on toki myytävänä myös peruskirjakaupoissa ja nettikaupoissa.
 



Kyseessä on helsinkiläisen Ulrika Yliojan kirjoittama ja kuvittama teos, jota voisi kutsua yhtä aikaa taidekirjaksi, runokirjaksi ja persoonalliseksi teetietokirjaksikin. Kirja sisältää 24 pientä tarinaa, joihin kaikkiin liittyy tee. Kertomukset ovat tunnelmallisia ja upottavia, mielikuvitus lähtee jatkamaan tarinaa ja luomaan sille lisää kehyksiä sen jälkeen, kun kuvatun teehetken sisälle päästävät lauseet on jo luettu.  Kuvitetuissa tarinoissa on mukana runoutta ja itse olen juuri tämän tyyppisen kirjallisuuden ystävä: lukijan omille tulkinnoille, ajatuksille ja mielikuvitukselle jätetään tilaa.
Mukana on myös paikka paikoin lempeästi piikittelevää huumoria, kuten kuvaus 15-vuotiaan Moonan ensimmäisestä kupillisesta vihreää teetä.
 



Kirja jakaa myös persoonallisella tavalla teetietoutta, sillä ”Merenneito tavaratelineellä” päättyy hauskoihin ja osuviin kuvauksiin kaikista kirjan sivuilla mainituista teejuomista:

Assam, maitoa ja sitruunalohko:
Ihan basic homma. Ei tosin pahimmille hifistelijöille, sitruuna peittää alleen muut maut. Mutta ei sillä kitkerän assamin kanssa ole niin väliä.

Genmaicha:
Popcornin ystävän tee! Seassa paahdettua riisiä. Kesy maku, jossa kuitenkin säivähdys levottomuutta ja yöjuoksuja. Ei pahimmille seikkailijoille.
 



Kirja on ilmestynyt tämän vuoden alussa, mutta ”Merenneito tavaratelineellä” on julkaistu myös jatkokertomuksena Helsingin Sanomien NYT-liitteessä vuoden 2012 aikana. En ymmärrä, miten tämä sarja on voinut jäädä minulta huomaamatta, sillä NYT-liite on kolahtanut postiluukustani joka ikinen viikonloppu jo useamman vuoden ajan. Onneksi löysin nämä kiehtovat teetuokiot jälkikäteen kirjan muodossa!

 Kaikkien herkullisten, kiinnostavien ja houkuttavien kuvausten jälkeen tähän on hyvä lopettaa:
Lajitelma pussiteetä: Jos et todellakaan keksi mitään muuta. Mutta yritä ensin.

 
Sivumäärä: 64
Kustantaja: LIKE
Hinta: nettikirjakauppa Adlibriksessä 13,90 e

2 kommenttia:

  1. Niin, minullahan on kaapissa vain ja ainoastaan pussiteetä. Taitaa olla vielä semmoinen valikoima, jossa on joka makua vain yksi. Muistaakseni "Seikkailuksi" kutsuttu...

    Hunaja on kuitenkin monikukkahunajaa sekä luomua. (Pitäähän sitä nyt vähän edes yrittää.) =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, onko pussiteelajitelmasi nimi "Seikkailu"? :D
      Mutta koska sinulla on noin hienoa hunajaa saat pussiteelajitelman anteeksi. ;)

      Poista