torstai 7. maaliskuuta 2013

Vihreä tee, ”Fancy Sencha”

 
 
Maistelussa japanilainen vihreä tee nimeltään ”Fancy sencha”. Teetä ei ole maustettu millään vaan tällä kertaa tuli juotua puhdasta vihreää teetä. Vietin teehetkeä ystävien luona. He olivat ostaneet pussukan Helsingin japanilaisia, lähinnä ruokatuotteita ja keittiövälineitä myyvästä Tokyokanista.

 
Pussin takapuolelta löytyvät englanninkieliset haudutusohjeet ja noudatin niitä tarkasti.
2 teelusikallista teelehtiä yhtä kuppia kohti, haudutusaika vain yksi minuutti 80 asteisessa vedessä. Suomenkielisessä niukkasanaisessa tarrassa mainitaan vielä lisäksi, ettei tämän teen kanssa käytetä maitoa tai sokeria. Niitä en tosin ole vielä tähän päivään mennessä käyttänyt minkään teen kanssa.

Kuivat teelehdet
 
Haudutettu tee tuoksuu ihanalta. Mieleen tulevat ensimmäisinä koivunlehdet, sen jälkeen mielikuva tarkentuu koivunlehtien tuoksuun saunassa, kun sopivan kosteissa löylyissä on käytetty vastaa.
Mieleeni aukeni lapsuudenmuisto pohjoisessa asuneen äidinäitini saunasta. Se oli rakennettu maan alle ja lauteilla istuessani haistoin kosteat kivet sekä mummon selkään asetellut ratamonlehdet. Kaiken tämän yllä leijaili koivuvastan kirpeänraikas tuoksu, sillä saunassa piti olla aina kesäisin vasta.
Tuoksu on tosiaan ihmiselle vahvin muistojen lähde.

 Teen väri on kauniin kirkas ja viherkeltainen.

 

Apunani makuarviossa olivat kaksi ystävääni. Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että koivunlehden vivahde säilyi myös maussa. Ystäväni olivat sitä mieltä, että maussa oli jonkin tutun peruspussiteen tuntua.
Juomasta ei tullut lainkaan kitkerää, oli siis hyvä noudattaa tiukasti lyhyttä haudutusaikaa.
Maku oli niin raikas, että tätä laatua voisi käyttää janojuomanakin, miksei myös kylmänä.
Vihreä tee ei tosiaan kaivannut mitään ylimääräistä sotkemaan harmonista makuaan; ehdottomasti ei hunajaa, sokeria tai maitoa tämän laadun kanssa.

Minusta tuntui, että vihreäteeannos piristi minua lempeällä tavalla. Se ikään kuin virkisti väsyneitä silmiä.

12 kommenttia:

  1. Sain eilen maistaa kyseistä Fancy Sencha irtoteetä ja tein aamulla vertailevaa "tutkimusta" kun huomasin että työpaikan tee-valikoimasta löytyi japanilainen Sencha pussitee Nordqvistin valikoimasta. Parin minuutin haudutuksen jälkeen tuoksu oli melko samanlainen kuin irtoteessä, mutta väri oli aavistuksen kellertävämpi. Maultaan tee poikkesi eniten, siitä puutti se tuoreen yrttimäinen ja koivumainen aromi. Toki tee oli ihan ok mutta kyllä irtotee vei voiton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi!
      Pitäisipä minunkin haalia eteeni jokin kerta samaa teelaatua, tai vaikka paria laatua, sekä pussissa että irtona ja tehdä vertailevaa tutkimusta. Jos tosin aion oman työpaikkani antimia hyödyntää, niin saan maistella Liptonin mustaa pussiteetä vs. musta tee irtona. ;)

      Poista
  2. Ukko osti muinoin Japanista ison pussin vihreää teetä, taitaa olla samanlaista kuin toi sun Tokiokanista ostettu. Pari kertaa maistoin sitä teetä, mutta jäänyt ikävä kyllä kaapin pohjalle. Noi teet on tosi kauniin värisiä lasisessa kupposessa, pitäis ostaa samanlainen. Ehkä sitten tulisi kulutettua ne vihreät teetkin kaappitilaa viemästä. Tee on tylsän näköstä tavallisessa posliinimukissa :). -UUno

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tavallisessa arabian kupissa teen väri ei tule oikeuksiinsa. Varsinkin tämä vihreä tee oli niin kauniin väristä, että olisi ollut sääli piilottaa se jonkin Muumi-mukin sisään.
      Kuvan lasi on glögilasi, niitäkin voi siis käyttää moneen. :)

      Poista
  3. Meinasin itekin aasialaisesta puljusta ottaa tuota samaa fancya mutta tyydyinkin pelkkään senchaan kun en saanut oikein pakkauksista selvää mitä näiden kahden välillä on eroa muuta kuin nimi ja lievä pakkauksen ulkonäkö, sillä valmistaja oli kuitenkin sama. voi olla että toinen on vähän hienompilaatuista sillä hinta oli pikkaisen korkeampi fancyssa jos oikein muistan. :)tämä pelkkä senchakin on hyvää ja totta myös tuo ettei mitään ylimääräistä tarvita. parhaimmillaan tämä tee on omana itsenään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tiedä, mitä eroa on fancy senchalla ja senchalla. Täytyypä ottaa selvää. :) Mutta jos valmistaja on sama ja ero näkyi lähinnä vain hinnassa, niin asia on varmaan juuri niin kuin kirjoitit eli että toinen on laadukkaampaa tavaraa.

      Olen tässä teen maailmaan tutustuessani tullut siihen tulokseen, että aina kun kuvittelen oppivani jotain, herääkin vain uusia ja uusia kysymyksiä. :) Enpähän ainakaan pääse kyllästymään. Voikohan kukaan sanoa tietävänsä teestä kaiken? Olen ihan ihmeissäni siitä, miten vastaani tulee jatkuvasti uusia tapoja lähestyä ja tutkia teetä; teerunoudesta teen valmistukseen ja seremonioihin. Tämä on todellakin mielenkiintoinen, laaja ja monivivahteinen maailma!

      P.S. Kävin vilkuilemassa Marrasrusetti-blogiasi, se on todella kaunis! Sinulla on sommittelun ja valokuvauksen taito. :) Ja aivan ihana pörröinen kisumirri tuolla 16.3. postauksessa. ^_^

      Poista
  4. Tee on kyllä laaja aihe, josta riittää vielä paljon oppimista itsellekin. :) Mukava myös huomata kuinka teen juonti on Suomessa yhä vain kasvussaan, joten ei tarvitse tyytyä vain kitkerään pussiteehen.

    Ja voi kiitos! Tulinkin juuri taas tervehtimään tätä postaukseni ihanan pörröistä kisumirriä, joka nyt ei edes viitsinyt tulla katsomaan kuka ovesta astui sisään. Mutta ihana se silti kyllä on =^.^=

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ilokseni huomannut, miten paljon teehuoneita (Helsingin) katukuvaan on ilmestynyt. Taisinpa jostain lehdestä lukea, että Helsingistä on pian tulossa teekaupunki, mikä olisikin tosi hienoa! Ja liike-elämässäkin voitaisiin panostaa teetarjoiluun: varmasti säväyttäisi aasilaisia vieraita, jos pöytään kannettaisiinkin jotain muuta kuin Liptonin pussiteetä.

      Kissat ovat ihania tulivat ne tervehtimään tai eivät. ;) Nim. "Crazy Cat Lady"

      Poista
  5. Omasta mielestäni tuon nimenomaisen teelaadun tuoksu on kalaisehko ja maku muistuttaa kovasti merilevää. Kovin raikasta se ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Maistoitko juuri tätä nimenomaista Fancy Sencha-sekoitusta? Olen nimittäin itse maistanut tämän lisäksi Nordqvistin Japan Sencha Fukujyu-sekoitusta eikä se ollut lainkaan niin hyvää kuin tämä "Fancy". Tuota Fukujya voisin minäkin kuvailla merilevän tai sammaleen kaltaiseksi, se oli kuin paahdettu tai savuisa versio "Fancysta".

      Poista
  6. Jep, tätä juuri, suoraan Tokyokanista hain. Ei sinänsä hullumman makuista, raikas ei vain ole tosiaan se ensimmäinen sana, jolla tätä luonnehtisin tässä hörppiessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ovat makumielipiteet erilaisia. :) Minusta tämä taas on yksi raikkaimpia teitä, joita olen maistanut!

      Poista