torstai 28. maaliskuuta 2013

Teehuone Pieni Kilpikonna


Vielä ehdin käydä yhdessä Helsingin teehuoneista! Tällä kertaa poikkesin Eerikinkadulla sijaitsevaan ”Pieni Kilpikonna”-nimiseen teehuoneeseen.
 


Nettisivuilla kerrotaan, että ”Pieni Kilpikonna on kiinalais-vaikutteinen kungfu-perheen omistama teehuone ja teekauppa. Teehuone myy laatuteetä Kiinasta, Taiwanilta, Intiasta ja Japanista. Oman maahantuonnin ansiosta teet saapuvat tuottajilta suoraan myymälään. Teelaadut on kaikki valittu huolella ja jokaiseen pakkaukseen merkitään myös satoaika ja -paikka.”

 


Sisutus on rosoisen tyylikästä, taustalla soi hiljakseen aasialainen musiikki. Katutasolta alkavasta ikkunasta tulvii sisään kevätauringon valo. Oloni tuntui melkein samalta kuin joogasaliin astuessa: tässä teehuoneessa oli jotain hyvin rauhoittavaa ja seesteistä.

 


Olin etukäteen lukenut nettisivuilta, että Pieni kilpikonna tarjoilee gong fu-haudutuksia  (ja on tarjoillut niitä ensimmäisenä Suomessa). Minulla ei ollut minkäänlaista ennakkotietoa tästä menetelmästä, mutta nyt kun olen sen nähnyt, haluan ehdottomasti kokea sen uudestaan.
On ehkä parempi, etten lähde kuvailemaan gong fu-haudutusta tarkasti, mutta kaiken perustana on puuritiläinen tarjotin, jonka alle jää hukkaveden keräävä astia: näin haudutusvettä voidaan esimerkiksi valella pienien lasipannujen päälle. Sain kirjaimellisesti kylmiä väreitä katsoessani rituaalin omaista teen hauduttamista ja kaatamista, se oli kuin pieni meditatiivinen seremonia.
 
Teevalintani: "Ya Bao", villi-teepuun silmut


Tilasin valkoista teetä ja sain viimeiset villiteepuun silmut kuluvan vuoden helmikuun sadosta.
Ystäväni sai kuppiinsa viljeltyä valkoista teetä.
Villin ja viljellyn välillä oli yllättävän paljon eroa (ero tosin saattoi syntyä monista muistakin seikoista, mutta niitä en harrastelijana osaa luetella). Ystäväni tee oli paljon tummempaa ja sen maussa oli häivähdys savua. Oma valkoinen teeni oli hyvin pehmeän ja raikkaan makuinen.


 
Vasemmalla tummahko viljelty tee, oikealla vaaleampana villi.

Teen lisäksi myytävänä olisi ollut myös teeastioita ja tarvikkeita.
Nälkäisenä tai haukkapalan toivossa Kilpikonnaan ei kannata poiketa, sillä ainoat myytävät makupalat olivat marjakeksit sekä tumma suklaa- ja inkiväärikarkit.

 
Hauska ykistyiskohta: pannujen hinnat on kirjoitettu kiviin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti