maanantai 25. helmikuuta 2013

Lasinen teepannu


Lasipannuni vierellään pari pientä siivilää

Teen lisäksi minua viehättävät akvaariot ja merenelävät. Pystyn viettämään akvaarioiden ääressä pitkiä aikoja ja jo pelkät huojuvat kasvit ja veden liike riittävät viehättämään minua. Hiljaisessa, sinisessä vedessä on jotain hyvin meditatiivista. Luultavasti tästä syystä minuun vetosi teksti, jossa kuvailtiin teelehtien liikehdintää, leijumista ja turpoamista pannussa. Tee on myös hyvin visuaalinen nautinto: teelehtien käyttö poikkeaa kahvinpuruista jotka kipataan suodatinpussiin ja siitä suoraan biojätteisiin. Ja ainakin minusta teelehdet ja sekoitukset ovat kuivinakin kiehtovia ja kauniita, kuin uinuvia vesikasveja (en tarkoita tässä teepussien harmaata jauhoa, jossa ei ole enää mitään visuaalista).

Tahdoin ehdottomasti päästä näkemään teelehtien liikkeen ja ruusukkeiden tai helmien avautumisen. Tätä tarkoitusta varten ostin lasisen teepannun, sillä  teelehtien leijumisen katseleminen on yksi osa nautintoa ja teen taajuudelle virittäytymistä. Yksi rentouttavimpia asioita on katsella, miten ruusuke hiljaa aukeaa lämpimässä vedessä ja vajoaa hitaasti pannun pohjalle.

Oma lasipannuni on kahden litran vetoinen, merkiltään Trendglas Jena. Pannu ei ollut minusta kovin kallis, taisi maksaa reilut 20 euroa. Myytävänä olisi ollut myös pieniä, parin kupin vetoisia minipannuja. Pannussa on mukana lasinen filtteri, jonka voi nähdä yllä olevassa valokuvassa, mutta sitä en ole vielä tarvinnut. Vaikka kyseessä onkin nimenomaan teelle tarkoitettu lämmönkestävä lasi, olen nähnyt parhaimmaksi nostaa kannen hetkeksi pois kuuman veden kaatamisen jälkeen.



Mikäli kärsit stressistä tai ahdistuksesta (tai jos vain haluat luoda itsellesi hetkeksi rauhaisan keitaan), kokeile seuraavaa:

Osta teeruusuke, yksikin riittää.
Mikäli sinulla ei ole lasista teepannua, lämpöä kestävä lasikin käy, esimerkiksi läpinäkyvä glögilasi. Isot ruusukkeet eivät tarvitse minkäänlaisia filttereitä; ne pienet murenat, joita teeveteen saattaa irrota, eivät ole millään muotoa vaarallisia.
Laita TV ja radio kiinni, pyyhi tai siisti ylimääräisestä rojusta pöytä, jolla aiot teetä nauttia. Lämmitä raikas vesi sopivaan lämpötilaan ja kaada se lasiseen pannuun tai mukiin. Pudota ruusuke veteen ja istu katsomaan näytelmää: Ruusuke imee vettä itseensä, alkaa aueta ja vajoaa hiljalleen pohjalle. Ruusukkeen pintaan saattaa ilmestyä pieniä ilmakuplia, vesi värjäytyy aste asteelta. Kun oikea hautumisaika on kulunut, kaada tuoretta teetä kuppiisi tai poista ruusuke, jos pudotit sen suoraan lasiin.
Ruusukkeen voi myös käyttää uudelleen, kunhan se ei pääse kuivahtamaan käyttökertojen välissä.

Näin yksinkertaisella tavalla saa itselleen tai useammallekin henkilölle valmistettua pienen, kiehtovan näytelmän joka rauhoittaa ja hivelee kaikkia aisteja.

5 kommenttia:

  1. Miten nuo ruusukkeet tulee säilyttää jos haluaa käyttää ne uudelleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips!
      Teeruusuke ei saa kuivua käyttökertojen välissä. Ruusukkeesta saa useita perättäisiä pannullisia tai kupillisia, mutta pidempää säilytysväliä se ei kestä.

      Yksi tapa käyttää ruusukkeita on pudottaa se suoraan teekuppiin, jossa on sopivan lämpöistä haudutusvettä. Ruusukkeen avauduttua se nostetaan pois ja kun kuppi on juotu tyhjäksi, voidaan ruusuke siirtää takaisin kuppiin ja kaataa uudestaan lämmintä vettä päälle. Yhdestä ruusukkeesta riittää n.3-4 kuppiin.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kivaa saada uusia lukijoita. :) Blogini on valitettavasti viettänyt viime kuukausina hiljaiseloa, mutta jospa pääsisin taas pian maistelemaan uusia teelaatuja ja arvostelemaan niitä blogiin.

      Poista
  3. Onpas ihana pannu! Mistä ostit? Entä muistatko tarkemmin nimeä? Muistutti hiukan Mikoa.

    VastaaPoista