keskiviikko 27. helmikuuta 2013

"Kissanpäivät": vihreä gunpowder teesekoitus


Kissanpäiviä japanilaisessa kalenterissa.

Maistamistestissä Forsman Tean sekoitus: Kissan päivät. Kyseessä on vihreä gunpowder tee. Kuvaus sekoituksesta kuuluu näin: ”Cupuacu hedelmän makuinen kiinalainen rullattulehtinen vihreä tee. Mausteena runsaasti appelsiinipuun kukkia, omenan paloja, hibiscusta ja papaijan paloja.”
Gunpowder on kiinalainen vihreä teelaatu. Tämän laadun sanotaan olevan parhaimmillaan sekoitettuna yrtteihin, kukkaisaromeihin ja mausteisiin –ja näitä löytyy myös Kissan päivien sekoituksesta.
Gunpowderin varoitetaan saattavan olla liian kitkerä aloittelijalle.

Kuiva tee näyttää melkein mysliltä isoine hedelmän palasineen. Voimakas tuoksu on viehättävä, siinä tuntuvat vieraat, eksoottiset hedelmät.

Valitsin haudutuslämpötilaksi 80 astetta (vihreällä teellä se on tavallisimmin 70-85 astetta, gunpowderin lämpötilaksi annettiin 80 astetta tietoa tästä laadusta etsiessäni).



Ensimmäisellä testikupillisella haudutin teetä noin kaksi minuuttia. Pelkäsin liian hauduttamisen mukanaan tuomaa kitkeröitymistä, sillä kyseessä on kuitenkin herkkä vihreä tee, mutta reilut kaksi minuuttia oli selvästikin liian vähän.
Haudutettu tee ei tuoksunut lainkaan niin hurmaavalta kuin kuiva sekoitus. Jos teen tuoksua hengitti oikein syvään, saattoi haistaa hedelmien himmeän varjon. Mutta jäljelle jäänyt tuoksu oli tuskin huomattava. Teeveden väri on hailakan keltainen, jokin hedelmänpaloista värjäsi teeveteen hetkeksi punaisen viirun.
Maku on hyvin kevyt. En maista hedelmiä enkä juuri muutakaan. Teeveden maku ei kuitenkaan ole epämiellyttävä vaan melko pehmeä.

Uusi yritys: 2 tl kuppiin ja 4 minuutin haudutusaika. Pussin kyljessä haudutusajaksi annetaan 2-4 min (vihreän teen suositeltu haudutusaika on ½ - 3 minuuttia, gunpowder-laadun haudutusajasta minulla ei ole tarkkaa tietoa, mikäli se poikkeaa vihreän teen yleissäännöstä).
Tällä kertaa tuoksu on voimakkaampi, se ei enää ole pelkkää hentoista höyryä (joskaan ei kovin voimakastakaan).
Hedelmiä en edelleenkään maista, mutta nyt juomassa tuntuu vihreän teen lievä kitkeryys, muttei häiritsevästi. Neljä minuuttia on kuitenkin ehdoton maksimi haudutusajassa. Ehkäpä reilu kolme minuuttia olisi ollut se täydellinen aika?

En tämän sekoituksen perusteella ihastunut gunpowder-laatuun vihreiden teiden joukossa. Ehkä makuhermoni kaipaavat vielä harjoitusta (jospa varoitus vasta-alkajille oli totta) tai sitten sekoitus ei ollut juuri minulle se iskevin. Pidän Kissanpäiviä kuitenkin selkeästi parempana kuin aiemmin arvostelemaani Päärynäteetä.
Kuivan teen tuoksusta erityismaininta, se oli varsin miellyttävä. Suurena kissojen ystävänä sekoituksen hauska nimi ilahdutti myös.




Jälkikirjoitus:
Gunpowder jätti kitalakeen kitkerähkön puolelle kallistuvan tuntuman. Kun join iltapalan kanssa lasin appelsiinimehua, muuttui mehun maku suussani todella raikkaaksi, eukalyptuksen kaltaiseksi. Tällainen hauska "sivuvaikutus" oli Kissan päivät-teellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti