tiistai 26. helmikuuta 2013

Jasmiinihelmi, vihreä (teehelmet)

Teehelmien matka alkaa. Kuivina helmet ovat tummanruskeita, lähes mustia.
Hauduttamattomien, rullattujen jasmiiniteehelmien tuoksu on aivan ihana. Se on raikkaan makea, hyvin hennosti kukkainen, ensimmäisenä mieleen tulevat keväisen aamun kastepisarat vihreillä ruohonkorsilla.

Olen teepuodissa kirjoittanut pussin sulkijatarraan ohjeet: veden lämpötila 80 astetta, 4 kpl/ 2 dl vettä. Noudatin haudutusajan suhteen ohjekirjani neuvoa siitä, että tee on valmista, kun helmet ovat turvottuaan laskeutuneet pohjalle. En lähtenyt nyppimään helmiä pois kannusta ja vaikka kyseessä on vihreä tee, maku ei muuttunut kitkeräksi missään vaiheessa. Kuten ruusukkeet, teehelmetkin voi käyttää useampaan kertaan ja lisäsinkin vettä helmien päälle kertaalleen.

Halusin antaa teehelmille arvoisensa juoma-astian, joten käytin oikeita teekuppeja. Taas tuli todettua, että näissä ohuen ohuissa ja laakeissa kupeissa teen maku pääsee aivan erityisellä tavalla oikeuksiinsa kuin tavallisessa mukissa.

Kissakin nauttii kehräten teetuokiosta.
 
Teen väri on hento ja maku pehmeä. Huumaava tuoksu säilyy myös teevedessä ja jasmiinin maku silittää kieltäni. Todella nautinnollinen kokemus!

Maistelin juomaa sekä hyvin vaaleana, kun vain osa helmistä oli vajonnut, sekä uuden kupillisen sen jälkeen, kun kaikki helmet olivat pohjalla. Veden väri ei muuttunut missään vaiheessa kovin tummaksi. Minulle tuli mieleen lasipannun pohjalle vajonneista ja auenneista helmistä, sekä niiden kellertävänvihreäksi värjäämästä vedestä, hyvien ystävieni kesämökin ranta ja sen hyväntuoksuinen vesi.

Avautuneita teehelmiä.
 
Helmet avautuivat hauskasti: osasta tuli kuin pieniä hyrriä, toisten auennut muoto oli lehtimäisempi. Jälleen kerran sain olla tyytyväinen lasipannuun, joka ei piilottanut tätä muodonmuutosta.

Vihreät jasmiinihelmet osoittautuivat kaikin puolin hienoksi elämykseksi. Kaikki oli kohdallaan, niin tuoksu kuin makukin ja kaupan päälle vielä näytelmä palleroiden muuttaessa muotoaan.  Tätä laatua aion käyttää toistekin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti