Olen jo jonkin verran kirjoittanut teen hyvistä ominaisuuksista terveydelle, esimerkiksi puerh-maistelun yhteydessä, mutta päätinpä koota useampia terveysväittämiä yhden otsikon alle.
Virkistävä vaikutus ja L-teaniini:
Teessä on enemmän kofeiinia kuin kahvissa, mutta käsittelyssä osa kofeiinista haihtuu. Eri teelaadut sisältävät erilaisia pitoisuuksia kofeiinia; lehtien koko, poiminta-aika, käsittely ja maaperäkin vaikuttavat asiaan. Korkein kofeiinitaso on mustalla teellä.
Teessä on siis paljon kofeiinia, mutta se ei aiheuta sydämen tiheälyöntisyyttä tai äkkivirkistymistä kuten kahvi. Tämä johtuu teen teen sisältämästä L-teaniinista, aminohaposta, joka hidastaa kofeiinin imeytymistä. L-teaniini on glutamiinihappojohdannainen ja glutamiinihappo puolestaan on yksi hermoston välittäjäaineista, joka vaikuttaa suoraan aivoihin. Sen löysi japanilainen tutkija Sakato vuonna 1949.
Siinä, missä kahvi humahtaa hetkessä päähän, vaikuttaa teekupponen noin tunnin viiveellä. Kahvi vaikuttaa sydämen ja verenkierron välityksellä, tee hermoston.
Teen virkistävän vaikutuksen huomaa parhaiten nauttimalla sitä pitkin päivää.
Tietoa L-teaniinista:
Teaniinia tavataan 0.8 -2,4 % pitoisuuksina vain vihreissä teelehdissä. Vihreää teetä hauduttaessa lehtien teaniinista liukenee teeveteen n.70 %. Se on vastapaino runsaalle kofeiinille ja hidastaa sen imeytymistä.
Teaniinilla on aivoihimme rentouttava vaikutus. Siinä syy, miksi tee sekä virkistää (kofeiini) että rentouttaa (L-teaniini). Japanissa L-teaniinia käytetään lisäaineena elintarvikkeissa ja se on vaaratonta pitkäaikaisessakin käytössä.
Mielialaa kohentava vaikutus:
Tee torjuu ahdistusta ja stressiä, mutta saadakseen kaiken hyödyn pitää teetä juoda paljon. Kolmea kuppia päivässä suositellaan aloitukseen ja määrä pitäisi nostaa ainakin litraan. Vihreää, valkoista, keltaista ja oolonglaatuja voi nauttia miten paljon tahansa ilman sivuvaikutuksia. Jos valmistat aamulla ison kannullisen teetä, voit juoda sitä pitkin päivää: laadukas tee on hyvää myös haaleana ja kylmänä (lukuunottamatta mustaa teetä).
Vähän hapetettujen teiden hyvät ominaisuudet:
Vihreän teen terveysvaikutuksia on tutkittu laaduista ehkä eniten. Tutkimuksia on julkaistu lähemmäs 20 000 ja suuri osa niistä painottui vihreän teen antioksidatiivisiin ominaisuuksiin ja teen ehkäiseviin vaikutuksiin rappeutumissairauksissa ja syövässä.
Tee sisältää runsaasti polyfenoleja, joilla on kasveissa antioksidanttisia vaikutuksia. Polyfenoleja ovat tanniinit, stilbeenit, fenolihapot ja flavonoidit. Tee sisältää näitä kaikkia runsaasti: tuoreissa teelehdissä jopa kolmannes painosta voi olla polyfenoleja.
Tutkijoita kiinnostavat erityisesti flavonoidien ryhmään kuuluvat katekiinit, jotka ovat antioksidantteja. Antioksidantit ehkäisevät solujen härskiintymistä ja suojaavat tällä tavalla sairauksilta.
Kaikki teet ovat terveellisiä, mutta vähän hapetut laadut kuten valkoinen, keltainen, vihreä, oolong ja puerh sisältävät eniten L-teaniinia, vitamiineja, flavonoideja ja antioksidantteja.
Iho:
Tee edistää ihon kimmoisuutta ja suojaa ultraviolettisäteilyltä. Tästä syystä sitä käytetään paljon kosmetiikkateollisuudessa.
Vitamiinit ja kivennäisaineet:
Tee sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisianeita. Vähäfermentoidut laadut, kuten vihreä, valkoinen, keltainen ja oolongtee sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Yli 90-asteisessa vedessä ne tuhoutuvat, siksi teen lehdille ei pidä kaataa kiehuvaa vettä. Mustassa teessä ei C-vitamiinia ole. Lisäks teessä on mm. B1-, B2- ja E-vitamiinia, fluoria, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja kuparia.
Hampaat ja suu:
Hapettamattomat ja vähän hapetetut laadut (vihreä, valkoinen, keltainen, oolong) estävät hampaiden reikiintymistä ja hoitavat limakalvoja. Tämän lisäksi hengitys raikastuu. Tee on myös hyvä fluorin lähde.
Kosmeettinen haitta on se, että tee värjää hampaita tanniininsa vuoksi. Hampaiden tummumista voi vähentää välttämällä tummia teelaatuja ja suosimalla vihreää ja valkoista teetä.
Apuna laihdutuksessa:
Tee voi auttaa laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Runsas teen juonti siirtää nälkää ja tuo kylläisyyden tunteen.
Teen katekiini-flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin ja aineenvaihdunta vilkastuu. Valkoinen, vihreä, keltainen ja oolongtee myös puhdistavat elimistöä. Puerhteellä on omat erityisominaisuutensa, joiden takia sitä kutsutaan laihduttajan ystäväksi.
Erityisiä huomioita:
Juo runsaasti teetä flunssa-aikaan, sillä se lisää vastustuskykyä.
Älä nauti lääkeaineita teen kanssa. Teen polyfenolit saattavat estää niiden imeytymistä.
Kuva: www.cozeeteas.com |
Teehetki itsessään voi olla stressaantuneelle tai ahdistuneelle mielelle lääkettä. Teehetken voi antaa lahjaksi omalle itselle. Kun teen hauduttaa hiljaa ja huolella, kaataa rauhassa kuppiin ja istuutuu juoman äärelle, voivat mieli ja ajatukset rentoutua. Teekupin veden liikettä ja väriä, sekä pohjalle vajoavaa tanniinipölyä, voi katsella pitkiäkin aikoja ja siemailla juomaa nautinnollisesti, aistit herkkinä. Eikö tällaisella tuokiolla voisikin olla rauhoittava ja mieltä kohentava vaikutus?
Lähteet:
- Pirkko Arstila, ”Teen ystävän kirja” (kirjan osio, joka perustuu professori Raimo Hiltusen haastatteluun)
- tohtori.fi
Osaatko sanoa muuten että missä lämpötilassa kannattaisi laittaa veden terveysvaikutteisille tee-sekoituksille? Meinaan esimerkiksi sitä kun yhdessä mun teessä pitäisi olla paljon c-vitamiinia ja hivenaineita, mutta eikös c-vitamiinikin kuole kiehuvassa vedessä? Eikä aina edes ole keitto-ohjeita paketin kyljessä. No ehkä ostan vedenkeittimen säätimellä ettei tule ainakaan liian kuumaa :D.
VastaaPoista-Uuno
Ainoa tee, jonka päälle saa kaataa kiehumispisteeseen kuumennettua vettä, on puerh. Kaikille muille teelaaduille lämpötilan pitää olla matalampi (mustassa teessä ei ole C-vitamiinia, mutta sitäkään ei kannata hauduttaa 100 asteisessa vedessä). Varsinkin vihreä tee on herkkää eikä sen hyviä ominaisuuksia kannata tuhota liian kuumalla vedellä.
PoistaMulla on itselläni lämpömittarilla varustettu vedenkeitin, mutta kinkkumittarikin on toimivaksi havaittu apuväline. :)