Tänään maistoin ensimmäistä kertaa keltaista teetä. Kyseessä
oli Forsmanin erikoisteemyymälästä ostettu keltainen teelajike nimeltään ”Keltainen
miekka”. Olen kirjoittanut teen nimen itse paketin hintalappuun ja toivon
kirjoittaneeni oikein, sillä ainakaan Forsmanin nettikaupasta Keltaisen miekan
nimellä ei löydy mitään.
Keltaisen teen haudutuslämpötila on 70-80 astetta ja
haudutusaika 2-3 minuuttia. Maku vahvistuu hauduttaessa, muttei kitkeröidy.
Tämä teelaji oli alun alkaen Kiinan keisareille
tarkoitettu erikoinen ja harvinainen makunautinto. Tätä teelajia tuotetaan yhä
ainoastaan Kiinassa ja koska tuottaminen on pitkä, huolellinen ja
käsityövaltainen tapahtumasarja, on tee harvinaista. Keltaista teetä on
yritetty tuottaa myös Kiinan ulkopuolella, mutta yritykset ovat epäonnistuneet.
Pienen vuosisatonsa takia lajike on rantautunut vasta
viime aikoina Suomeen eikä sitä löydy kauppojen hyllyiltä tai kahviloista yhtä
helposti kuin viittä muuta teelajia. Tämä teelaji syntyy siten, että teen
lehdet paahdetaan vain kevyesti ja kääritään paperiin. Niitä säilytetään
pimeässä useita päiviä, jolloin väri muuttuu kellertäväksi ja se vaikuttaa myös
makuun.
Keltainen tee (kuten omasta mielestäni lähes kaikki
muutkin teet) on parasta sellaisenaan. Jos välttämättä kaipaa makeutusta,
keltaisen teen kanssa sopivat hunaja tai kandisokeri. Mikäli teen kanssa
maistuu avec, ovat sherry, brandy ja konjakki oivia valintoja.
Kuivan teen väri on viherkeltainen ruskeilla sävyillä. Ostamani
”Keltaiset miekat” on kääritty palmikoiksi ja tuoksuvat viljalle. Muistan yhä,
kun myyjä avasi suuren metallisen astian kannen, jotta pääsin haistamaan
keltaisen teen tuoksun: se oli kuin kuiva viljapelto loppukesällä.
Odotin valmiilta juomalta selkeämpää viljan makua, sillä kuivan
teen tuoksu on hyvin viljaisa. Kolmen minuutin haudutuksella tee on lempeämpää,
useamman minuutin tuloksena juomasta tulee tummempaa ja vahvempaa, vähän kuin
Liptonin pussi, jota on liotettu liian kauan kupissa (nyt joku nirhaa minut
Lipton-kuvauksen takia…). Tee ei tosiaan kitkeröidy, mutta itse suosittelen
pitäytymään 2-3 minuutin haudutusajassa. Sopivalla haudutuksella keltainen tee
on makeahkoa, helposti lähestyttävää ja pehmeää. Maisteluni jälkeen luin muiden
kuvauksia keltaisesta teestä ja useassa yhteydessä mainitaan hunajan maku. Ja
totta, keltaisessa teessä tosiaan on hunajainen, kitalakeen ja kielelle
tarttuva makea vivahde.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti