sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Vihreä tee ja L-teaniini

Lukijan jättämästä kommentista sain inspiraation lähteä tutkimaan enemmän teen rauhoittavaa ominaisuutta. Teen sisältämä kofeeini –eli piristävä vaikutus- on lähes kaikille tuttu, mutta sen rauhoittava puoli ei aina ole yhtä tunnettu. Olen kirjoittanut aiheesta jonkin verran huhtikuun postauksessa ”Teen terveysvaikutukset”, mutta tahdoin nyt paneutua tähän yhteen ominaisuuteen hiukan syvemmin.

 
Avainsana on L-teaniini, joka omaa positiivisia neurobiologisia vaikutuksia. Tätä vapaata aminohappoa löytyy vain teepensaista ja sitä esiintyy teeladuista ainoastaan vihreässä teessä.

 
Olen kuullut jonkin verran puhuttavan ”viidennestä mausta”, jonka japanilaiset ovat keksineet (makean, suolaisen, happaman ja kitkerän lisäksi). Tämä viides perusmaku on nimeltään umami ja kyseessä on juurikin se maku, jonka vihreä tee saa L-teaniini aminohaposta. Tämä oli itselleni uusi asia, sillä olen jonkin verran miettinyt, mitä tällä viidennellä perusmaulla tarkoitetaan. Kun seuraavan kerran juon vihreää teetä, voin makustella sitä ja tutkiskella ”umamin” makua.

 
Kuten tunnettua, teessä on kofeiinia, mutta L-teaniinin ansiosta kofeiini ei ota teenjuojasta ylivaltaa, sillä tämä aminohappo tasaa kofeiinin vaikutuksia ja rauhoittaa keskushermostoa. Tutkimusten perusteella vihreän teen nauttiminen vaikuttaa ihmisiin rauhoittavasti 30 – 40 minuuttia teen juomisen jälkeen. Tähän on kaksi syytä:
Ensinnäkin L-teaiini stimuloi kehoa tuottamaan alpha-aaltoja, jotka rauhoittavat mieltä, mutta lisäävät samalla vireystasoa. Toiseksi, L-teaiini vaikuttaa Gamma aminohapon muodostumiseen positiivisesti (Gamma aminohappo eli GABA on tärkein luonnollisesti ihmiskehossa muodostuva keskushermostoa rauhoittava välittäjäaine). GABA vaikuttaa muun muassa serotoniinin ja dopamiinin tuotantoon, jotka puolestaan vaikuttavat rentoutumiseen.

 
Rauhoittamista edistävien ominaisuuksiensa lisäksi L-teaniinilla on muitakin terveysvaikutuksia. Se alentaa verenpainetta ja joidenkin tutkimuksien mukaan sillä on havaittu olevan jopa syöpäsolujen muodostumista vähentäviä ominaisuuksia. Dopamiinin ja serotoniinin vapautumiseen liittyen se myös parantaa oppimiskykyä ja muistia. Ja koska L-teaniini auttaa lieventämään stressiä on sillä positiivinen vaikutus stressin aiheuttamiin ongelmiin kuten vastustuskyvyn heikkenemiseen, masennukseen ja ahdistukseen.

 
L-teaniinia voi nauttia rauhallisin mielin, sillä se on turvallinen ainesosa eikä sillä ole havaittu olevan minkäänlaisia sivuvaikutuksia.
Mikäli L-teaniinia toivoo saavansa mahdollisimman paljon, voi vihreistä teeladuista valita japanilaisen matchan (olen kerran maistanut matchaa; sitä nauttiessa teepulveri tulee kokonaan juoduksi eli kyseessä on varsin tuhti annos vihreää teetä).

 
Voidaan sanoa, että L-teaniini tekee vihreästä teestä juuri vihreää teetä: se luo sen erikoislaatuisen ominaisuuden sekä virkistää että rauhoittaa, antaa makua ja toimii muutoinkin nauttijansa eduksi mm. lievittämällä stressiä.
 
 
 

5 kommenttia:

 1. Nyt viime aikoina itse oon vasta oppinut tykkäämään vihreästä teestä. Kyllä sen rauhoittavan vaikutuksen tuntee. Huh, yli vuosi sitten sain pussin japanilaista vihreätä teetä Ukon Japanin reissulta, onneksi se ei mene hukkaan! (Vihreä tee ei kai pilaannu ollenkaan kun säilyttää ilmatiiviissä rasiassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puerh-tee on ainoa teelaatu, joka ei pilaannu vanhetessaan. Eli ikävä kyllä niin vihreät, valkoiset, keltaiset kuin mustatkin teet menevät huonoiksi liian pitkän säilytyksen jälkeen. Ilmatiivis rasia on silti paras säilytyspaikka, jottei tee ime itseensä muiden ruoka-aineiden hajuja eivätkä vastaavasti teen omat tuoksut pääse karkaamaan.

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu ja selkokielellä informatiivinen tiivistelmä teaniinista! Kyllä tee on melkoista ihmejuomaa. Onni, että rakkauteni on juuri vihreä tee. Matchaa ripottelin jopa vihersmoothieen, se antoikin smoothielle mukavan, pehmeän vivahteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kehusta, yritin pitää tekstin simppelinä ja on mukava kuulla, että onnistuin siinä. :)
   Vihreä tee on minunkin suosikkini teelaaduista. Olen itsekin välillä ajatellut, että onneksi tykästyin nimenomaan vihreään teehen, enkä esim. mustaan. Valkoinen tee on toinen suosikkini, mutta vihreää käytän kaikista eniten. On tosiaan ihmeellistä ajatella, miten paljon hyviä ominaisuuksia sellainen luonnon tarjoama nautintoaine kuin vihreä tee pitää sisällään.

   Hyvä idea tuo matchan lisääminen smoothien joukkoon! Taidankin kokeilla sitä, kiitos vinkistä. :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista