keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Appelsiini-chili rooibos


Sain ystävien luona maisteltavaksi punapensasteetä eli rooibos-hauduketta. Kyseessä oli Forsmanin sekoitus, jossa lisämakua antavat hedelmäöljyt (joita ei ole pakkauksessa eritelty tarkemmin), chili sekä appelsiinin palat.


Appelsiini ja chili kuulostaa hyvältä yhdistelmältä. Valmiissa juomassa appelsiini tuntuu antavan enemmän tuoksua kuin makua, mutta silti se pehmentää taustalla voimakasta chiliä.
Chili maistuu ilahduttavasti jälkipotkuna kielellä ja kurkussa. Mauste on selkeä, joten tämä sekoitus ilahduttaa varmasti chilin ystäviä –ja vastaavasti jäisi chiliä karttavilta juomatta. Annostelu pitää vain muistaa tehdä oikein, jottei juomasta tule liian laimeata.
Haudutusajaksi pakkauksessa annetaan 5 min ja annostelu on se tavallinen eli yksi teelusikallinen kuppia kohti.

Appelsiini-chili rooibos oli hauska tuttavuus. Mukavaa huomata, että myös voimakkaille mausteille annetaan mahdollisuus sekoituksissa.

 
Rooibos hautuu lasipannussa.

Yleisesti rooibos-haudukkeista puhuakseni; minulla on ollut niiden kohdalla ihmettelyn aiheena eräs seikka:
Pakkauksissa lukee usein (niin myös tämän kertaisessa), että rooibos sopii myös odottaville äideille. Kuitenkin mm. terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla suositellaan, ettei raskauden aikana juotaisi yrtti- tai rooibosjuomia, koska niiden vaikutuksia sikiöön ei tiedetä. Olin pitkään siinä luulossa, että raskauden aikana olisi syytä karttaa nimenomaan oikeaa teetä sen kofeiinin takia ja suosia sen sijaan juurikin rooibosta, mutta sain muutama päivä sitten kuulla kaveriltani, että asia on päinvastoin.
Onko kenelläkään tietoa aiheesta? Oletteko te tai ystävänne/sukulaisenne jättäneet yrtti- ja rooiboshaudukkeet pois juomavalikoimasta raskauden aikana?

 

7 kommenttia:

  1. Uusi yritys kommentoida... Tuo THL:n rajoitus kofeiinin saannista (300 mg/päivä eli 3 kupillista kahvia) perustuu kofeiinin haittavaikutuksiin (sydämentykytys, vapina, närästys). Suuret annokset taas voivat lisätä keskenmenon ja lapsen pienen syntymäpainon riskiä. Rooibos taas on yrttivalmiste ja sen välttämisen suosittelu perustuu siihen ettei yrttijuomien turvallisuutta ja mahdollisia luontaisia haitta-aineita ei ole tutkittu. THLn ohjeissa sanotaankin, että yrttejä voi käyttää mausteenomaisesti. Toisin sanoen kofeiinia on tutkittu ja siksi rajoitus, yrttejä ei ole tutkittu riittävästi, mutta tiedetään niillä olevan hyvinkin voimakkaita vaikutuksia (paljon yrttejä käytetään lääkkeissäkin esim. digitalis) ja koska tutkimusta ei ole riittävästi on turvallisempaa välttää. Itse tykkään nimenomaan rooibosista, mutta sitä en varmaan ollut edes löytänyt silloin kun olin raskaana satavuotta sitten :) Voin asiaa tiedustella tutuilta asiantuntijoilta. Kuitenkin kohtuus kaikessa - myös lähdeveden juonnissa on se paras ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkasta vastauksesta! :)
      Ja totta, "Kohtuus kaikessa" on hyvä ohje monessa tapauksessa.

      Poista
  2. Rooibokseen ottamatta kantaa kertoisin sen, että monissa yrttihaudukkeissa on makeutusaineena käytetty lakritsijuurta, joka aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä lakritsijuurelle herkistyneillä ihmisillä, kuten minulla. Minua on alkanut ärsyttää se, kun joissakin yrttihaudukkeissa ei ole kunnollista tuoteselostetta. Kun joitain sekoituksia katsoo tarkkaan, niin onhan siellä vaikka mitä hitulaa. En jotenkin usko että jos juo yhden pienen kupin teetä tai kahvia raskauden aikana, että siitä olisi mitään suurempaa haittaa. Mutta kyllä pitäisi tietää tarkemmin teesekoitusten raaka-aineet.

    Kauniita kuvia muuten taas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, vai lakritsijuurta työnnetään moneen yrttisekoitukseen! Täytyykin ensi kerralla katsoa yrttihaudukepakkauksia sillä silmällä. Ostan varsin harvoin muuta kuin oikeaa teetä tai rooibosta, mutta yhden mansikka-sitruunaruohohaudukkeen olen tässä blogissa arvostellut. Se nyt ei tainnut varsinaisesti olla yrttihaudukekaan, vaan ennemmin jokin marjahaudukejuttu.

      Jep, kohtuullisesti saa kahvia ja teetä lipittää siunatussa tilassa. Lukemani mukaan kahvinjuontia olisi hyvä rajoittaa kahteen 1,5 dl kupilliseen päivässä. Tee sisältää noin puolet vähemmän kofeiinia kuin kahvi, mutta kaipa jokin 2-3 kuppia päivässä teetä voisi olla sopiva määrä. Tosin jos raskauden aikana esiintyy ummetusta, niin tee kannattaa jättää sen takia pois (kun se voi kovettaa vatsaa).

      Kiitos kuvakehuista! En itse ollut niihin oikein tyytyväinen. Nyt kun luonnonvaloa on iltapäivisin ja iltaisin aina vain vähemmän, tulee valaistuksen virittämisestä jokseenkin hankalaa.

      Poista
  3. Anteeksi jos tämä menee vähän jo sivuraiteille, mutta luontaistuotekaupoissa myydään vapaasti sellaista valmistetta kuin punariisi. Punariisi alentaa kolesterolia. Mutta lääkäritpä osaavat kertoa ko. tuotteesta sen, että samalla kun punariisi alentaa kolesterolia, se myös hajottaa maksaa. Ihmettelen miksi potentiaalisesti vaarallisia luontaistuotteita saa Suomessa vapaasti markkinoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa, vaikka menee sivuraiteille. Minua kiinnostavat safka (ja kosmetiikka)-asiat muutenkin, erityisesti luomu kiinnostaa sekä luontoäidin antimet, joilla voi parantaa omaa oloa (uusin tyuttavuuteni on pellavansiemenrouhe). Eli luen siis mielenkiinnolla vaikkapa punariisistäkin. :)

      Aika jännä, että punariisillä on niinkin hurjat vaikutukset kuin maksan hajottaminen. Innoissani lähdin tutkimaan asiaa netistä ja tällaista tekstiä löytyi pronutritionist-nettisivulta:

      "Punariisin sisältämä lovastatiini kuuluu statiinien luokassa vähiten tehokkaisiin ja eniten yhteisvaikutuksia aiheuttaviin statiineihin. Se metaboloituu maksassa sytokromi P 450 -entsyymijärjestelmän (CYP 450) 3A4 -entsyymin kautta. Niinpä ne lääkkeet jotka estävät 3A4 -entsyymin toimintaa voivat lisätä lovastatiinin pitoisuudet veressä vaarallisen korkeaksi.

      Tälläisia mahdollisesti veren lovastatiinipitoisuutta kohottavia lääkkeitä ovat immunosuppressantit eli elinhyljintälääkkeet (esim. siklosporiini), sienilääkkeet itrakonatsoli ja ketokonatsoli, makrolidiantibiootit erytromysiini ja klaritromysiini (käytetään hengitystieinfektioiden ja mahahaavojen hoidossa), HIV-proteaasin estäjät, verapamiili (sydän- ja verenpainelääke) ja masennuslääke nefatsodoni. Erityisesti amiodaroni -rytmiöhäiriöläkkeen käyttö yhdessä lovastatiinin kanssa voi aiheuttaa suurentuneen rabdomyeloosin riskin (lihaskudoksen laaja hajoaminen, johon liittyy munuaisten toiminnan pettäminen)."

      Aika raisulta kuulostaa! Kannattaa siis aina ottaa selvää asioista ainakin parin nettisivun kautta ennen kuin alkaa popsia lisäravinteita, olivat ne sitten apteekin- tai luontaistuotekaupan hyllyltä. Tuon tekstin mukaan punariisistä voi kuitenkin olla hyötyä sydänpotilaille, mutta yhteisvaikutukset tiettyjen lääkkeiden kanssa johtavat pahimmillaan tuohon maksavaurioon.

      Poista
    2. Korjaan vähän edellistä kommenttiani. Kirjoitin "Kannattaa siis aina ottaa selvää asioista ainakin parin nettisivun kautta ennen kuin alkaa popsia lisäravinteita, olivat ne sitten apteekin- tai luontaistuotekaupan hyllyltä.", mutta oikea vastaushan on, että pitää keskustella lääkärin kanssa, jos aikoo alkaa popsia jotain luontaistuotteita tai mitä hyvänsä lääkkeitä, ainakin jos päällä on jo jokin lääkitys (tai sairaus ilman lääkitystä). Koska yhteisvaikutuksista ei aina apteekin tai luontaistuotepuodin pitäjä tiedä.

      Poista