lauantai 12. lokakuuta 2013

Forsman Tea-myymälässä: maistelua ja ankkasihtejä




Pääsin viikko sitten pitkästä aikaa vierailemaan Forsman Tean Vantaan myymälässä. Maistiaisissa oli kolmea erilaista laatua, joista yhdestä kirjoitinkin jo aiemmin. Kaksi muuta, laadukasta vihreää teetä, esittelen tässä kirjoituksessa. Näitä kahta huipputeetä oli ostettu juotavaksi myös Suomessa taannoin vierailleelle Shanghain pormestarille. Mukana on myös yleiskatsaus myymälään sekä pieni tuote-esittely.

 

Mao Hunan
Luomu tiny hair, high grown
vihreä, kierrelehtinen tee
 
Tästä teelaadusta tuli yksi suosikkejani. Tee maistuu laadukkaalta, juodessa tuntuu, että hetkessä on jotain ylellistä. Maku on pehmeä ja miellyttävä, ei lainkaan väkevä ja helposti lähestyttävä. Tällaisesta kupillisesta tahtoo nauttia rauhassa; laatu ei maullaan vaadi pysähtymistä eikä keskittymistä, mutta juodessaan tahtoo vapaaehtoisesti vaipua pieneen rentoutuneeseen tilaan ja nauttia joka siemaisusta. Suosittelen lämpimästi!
Laatu on paitsi hyvää, minusta myös hinnaltaan kohtuullista (12,90/100 g). Tätä teetä olisi kuitenkin sääli juoda kiireisen arkiaamun pikaisena kupillisena; suosittelen nauttimaan tätä teetä silloin, kun on aikaa maistaa juoman sävyt.
 
Zhu ye Qing hautumassa

Zhu ye Qing
Green Bamboo, high grown, vihreä lehtitee
 
 
Teelaadulla on pitkät, neulasmaiset lehdet ja kuivana teen tuoksu on vahva.
Laatu ei kitkeröidy helposti eli hauduttaessa ei ole kiirettä poistaa filtteriä tai lehtiä kupista; itse asiassa maistelimme kupillisen niin, että lehdet leijuivat vedessä juomisen ajan. Lasinen teekuppi olikin kuin ikkuna akvaarioon, avautuneet teenlehdet olivat kauniita hyvin hailakasti värjäytyneessä vedessä.
Tämän ylellisen laadun maku tuntui haudutettuna tummalta eikä siinä ollut lainkaan makeutta. Kitkeryyttä ei tosiaan ollut, vihreän teen maku sen sijaan oli hyvin voimakas. Voin kuvitella, että tummapaahtoisen kahvin ystävät voisivat pitää tästä laadusta.
En ihastunut tähän laatuun, minun makuuni ovat näemmä enemmän kevyet vihreät teet, sillä Mao Hunaniin hullaannuin ikihyviksi. Zhu ye Qing on arvokkaampaa laatua, hinta vieraillessani liikkeessä oli 22,40/100 g.
 



Teemaistelun lisäksi hypistelin paria uutuustuotetta. Valikoimiin oli viime kerran jälkeen lisätty veikeä, kelluva ankkasihti sekä tyylikäs haudutuspannu, jonka kaatokahva on sijoitettu mielenkiintoisesti pannun kylkeen.
 

Ankkasihti oli vinkeä tuttavuus: se voisi olla hauska lahja leikkimieliselle teen ystävälle tai lapselle. En päässyt kokeilemaan ankkaa, mutta ymmärtääkseni pieni ankka kelluttaa sihtiä eikä se vajoa kupin pohjalle. Sihti oli samaa kokoluokkaa kuin perinteiset pallot tai lusikat ja hauduttamisen jälkeen ankka sihteineen asetetaan munakupin malliseen siniseen astiaan. Tässä sihdissä on ratkaistu näppärästi ongelma, mitä tehdä kahvipöydässä käytetylle teesihdille, kun se on aika poistaa kupista. Kumiankka ei ehkä ihan joka kattaukseen sovi, mutta ideana se on hauska ja toteutus varsin näppärä, pidän erityisesti märkä-teesihti-ratkaisusta.

 

Pannuhyllyllä uusi tulokas oli matala, keraaminen, Cha Cult-merkkinen haudutuspannu, jossa kaatokahva oli asetettu pannun sivulle nokkaan nähden. Cha Cult taitaa olla saksalainen merkki, oikaiskaa, jos olen väärässä. Tarjolla oli joko tummaa tai vaaleaa sävyä, itse pidin erityisesti tummasta. Sävyistä mieleen tulivat sekä puu että savi. Pannun sisällä oli valmiina sopivankokoinen sihti hauduttamista varten.
Kääntelin pannua käsissäni ja se voisi olla hyvä vaihtoehto valurautaiselle, japanilaiselle pannulle, jos ihan vain ulkonäöstä puhutaan.
 
Forsmanin Vantaan myymälään on aina ilo astua, kun silmät saavat levätä pitkissä hyllyriveissä, joissa monipuoliset teelaadut odottavat löytäjäänsä. Palvelu oli jälleen ystävällistä ja asiantuntevaa, jokaista asiakasta autetaan löytämään sopiva teelaatu ja neuvotaan sen hauduttamisessa. Pidän myös siitä, miten selkeä ja siisti esillepano myymälässä vallitsee; esimerkiksi valmiiksi pussitetut teet on jaettu hyllyittäin mustaan, vihreään, valkoiseen ja haudukkeisiin. Monenlaiset haudutuspannut puolestaan ovat kauniisti esillä korkeassa avohyllyssä. Tila on avara ja valkoisten kahvipöytien ääreen tekee mieli istahtaa teekupposelle. Suosittelen myymälää lämpimästi.


 

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä tuo Zhu ye Qing-tee! Tuli mieleen sirot leväkasvit, tuota pitääkin juoda läpinäkyvästä lasista ehdottomasti. Noista erilaisista teepannuista ja sihvilöistä tuli mieleen se, kuinka vaikeaa on puhdistaa joitakin teehaudutuskannuja. Ostin joku aika sitten Eva Solon teehaudutuskannun, mutta se oli varsinainen painajainen puhdistaa (sormella ja muilla välineillä piti ronkkia teemössöä, piti riisua pannun neopreenitakkia jne). Myin vekottimen sitten eteenpäin. Pienet teesiivilät olen itse todennut parhaiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olekaan aiemmin huomannut noiden Eva Solo-haudutuskannujen olemassaoloa, piti ihan googlettaa. Kauniilta ovat ja varmasti kattauksen keskipiste, mutta saattavat varmaan ollakin vaikea puhdistaa, tuo siiviläosa näyttää todella syvältä (en tosin tiedä, katselenko nyt kuvaa juuri siitä mallista, joka sinulla on ollut käytössä).

      Oma suosikkini siivilöistä on hyvin yksinkertaisen näköinen, perustee/kahvikuppiin mahtuva iso, avonainen sihti. Se on helppo puhdistaa ja siellä teelehdillä on tilaa elää.

      Totta, minustakin nuo Zhu ye Qing-teelehdet olivat harvinaisen kauniita! Join teeni samalla, kun lehdet lillivät kupissa, ne välillä ajelehtivat huulille, mutta ei se haitannut. En olekaan oivaltanut, että myös tuolla tavoin voi juoda teetä, ei niitä lehtiä ole aina pakko kerätä pois (tietty pätee vain silloin, kun laatu ei kitkeröidy).

      Poista
  2. Minulla sihvilät menevät usein tukkoon. Käsittelen varmaan teen ja veden suhteita väärin.
    Seuraan tätä blogia mielelläni. Katselen hyvää kuvien esillelaittoa. Hengitän selkeää kirjoittamistapaa, kuin tuntisin niissä samalla sen teenhengen. En ole käynyt vielä kyseisessä liikkeessa, mutta onhan näiden kirjoitusten perusteella se tehtävä. Meillä on iso perhe ja juomme enimmäkseen teetä. Siellä tehtaanmyymälässä voisimme löytää itsellemme omat teesuosikit. Kiitos sinulle erilaisten juomien arvioimisesta. Tuot hyvin esiin omat tuntemukset ja annat aistiesi myös yllättää. Meillä perhe koettaa löytää yhteisen hetken Forsman Tealle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi! Minusta on hauskaa maistella erilaisia teelaatuja ja -sekoituksia ja olen iloinen, jos arvosteluni ovat olleet miellyttäviä ja selkeitä lukea. :)

      Minulla menevät myös siivilät tukkoon hienojakoisimpien teelaatujen kanssa. Mitä isolehtisempi tee, sen helpompi sitä on hauduttaa. Varsinkin tuo lasipannun haudutussihti tuntuu olevan herkkä menemään tukkoon enkä enää laitakaan sillä purumaisinta teetä. Kaikista monipuolisimmin minulla on toiminut kahvikupin vetoinen, metallinen teesihti, josta olen kirjoittanut helmikuussa.

      Kannattaa tosiaan piipahtaa Forsmanin myymälässä; tee- ja haudukelaatujen kirjo on valtava. :)

      Poista
  3. Löysimme tien ja ajan käydä perheen kanssa Forsmann Tealla. Nykyajan puhelimen tekniikka on hyvä, navigaattori ohjaa. Myymälä on todellakin avara ja valoisa.
    Olemme ennen tilanneet teet, erääseen keskustan teehuoneista ja noutaneet.
    Nyt jokainen sai hyvin valita mieleisensä. Mumma, joka oli vierailulla ja lapset napsivat pussukkaan karamelliä. Heitä myös kiinnosti enemmän valmistee pussukat. Otin mieheni kanssa irtotee laatuja. Maisteltu on ja maut ovat jostain syystä erilaisia, kuin aiemmasta paikasta ostetut. Teelaadut voivat varmaan vaihdella. Luulen näissäkin maaperän ja olosuhteiden vaikuttavan myös makuun.
    Meidän maistelemat mumman suosikki piristävä tee oli mieluisa yllätys. Otimme kehumaasi teetä. Maku on pehmeä,suuta voiteleva, aromit saa maistamaan tiheämpään ja hetken kuluttua se pehmeä aromaattisuus on jo nautittu. Kiitos vinkistä! Palvelu oli mielyttävän kodikasta. Hieno myymälä, muttei hienosteleva. Kenties teenhenki ympäröi hetkemme siellä, aivan fantastinen palvelu. Keskustassa eräässä teehuoneessa, kiire vaikuttaa myyjien luonteeseen erilailla, välillä olemme saaneet tiuskivaan sävyyn vastauksia. Haluamme välillä teenjuonnin ohella, enemmänkin teestä tietoa ja sitä sai Forsmann teen henkilökunnalta , kiireenkin keskellä asiallisen tuttavallisesti, Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi ja kiva kuulla, että kävitte Forsman Tea-myymälällä! Olen samaa mieltä, että putiikki on hienosti sisutettu, muttei ole luonteeltaan lainkaan hienosteleva vaan varsin kotoisa. Ja palvelu on minunkin kohdallani ollut aina ystävällistä ja asiantuntevaa, se on tärkeää. Minusta nimenomaan kiireetön ilmapiiri kuuluu teen maailmaan ja on todella hienoa, että myymälän henkilökunnalla on aikaa opastaa asiakasta ja kertoa eri laaduista.

      Maaperä ja kasvatusolosuhteet vaikuttavat teen makuun, se on varmasti ihan totta. Sanotaan myös, että mitä hankalammissa olosuhteissa teepensas kasvaa, sitä hienompaa teetä se tuottaa. Teepensaiden kärkisilmut ovat niitä parhaita paloja, paras ja laadukkain tee on oppikirjani mukaan valmistettu nupuista ja ylimmistä lehdistä. Poimimisaikakin vaikuttaa. En ole kuitenkaan itse perehtynyt laatuluokituksiin.

      Minäkin olen ostanut teiden lisäksi lasipurkkien herkkuja, erityisesti pidin jogurttikirsikoista, joita taisi olla tarjolla toissa kerralla, kun kaupalla kävin. Olen aika lailla makean perään, vähintään yhtä paljon kuin lapset... ;)

      Kännykän navigaattori on pelastanut minutkin monta kertaa eksymästä. Hurraa siis nykytekniikalle! :)
      Ja kiva, jos tekin piditte suosittelemastani teelaadusta!

      Poista