Sain ystävien luona
maisteltavaksi punapensasteetä eli rooibos-hauduketta. Kyseessä oli Forsmanin
sekoitus, jossa lisämakua antavat hedelmäöljyt (joita ei ole pakkauksessa eritelty
tarkemmin), chili sekä appelsiinin palat.
Appelsiini ja chili
kuulostaa hyvältä yhdistelmältä. Valmiissa juomassa appelsiini tuntuu antavan
enemmän tuoksua kuin makua, mutta silti se pehmentää taustalla voimakasta
chiliä.
Chili maistuu
ilahduttavasti jälkipotkuna kielellä ja kurkussa. Mauste on selkeä, joten tämä
sekoitus ilahduttaa varmasti chilin ystäviä –ja vastaavasti jäisi chiliä
karttavilta juomatta. Annostelu pitää vain muistaa tehdä oikein, jottei
juomasta tule liian laimeata.
Haudutusajaksi
pakkauksessa annetaan 5 min ja annostelu on se tavallinen eli yksi
teelusikallinen kuppia kohti.
Appelsiini-chili rooibos
oli hauska tuttavuus. Mukavaa huomata, että myös voimakkaille mausteille
annetaan mahdollisuus sekoituksissa.
Yleisesti rooibos-haudukkeista
puhuakseni; minulla on ollut niiden kohdalla ihmettelyn aiheena eräs seikka:
Pakkauksissa lukee usein
(niin myös tämän kertaisessa), että rooibos sopii myös odottaville äideille.
Kuitenkin mm. terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla suositellaan,
ettei raskauden aikana juotaisi yrtti- tai rooibosjuomia, koska niiden
vaikutuksia sikiöön ei tiedetä. Olin pitkään siinä luulossa, että raskauden
aikana olisi syytä karttaa nimenomaan oikeaa teetä sen kofeiinin takia ja
suosia sen sijaan juurikin rooibosta, mutta sain muutama päivä sitten kuulla
kaveriltani, että asia on päinvastoin.
Onko kenelläkään tietoa
aiheesta? Oletteko te tai ystävänne/sukulaisenne jättäneet yrtti- ja rooiboshaudukkeet
pois juomavalikoimasta raskauden aikana?